Cestování pro gurmány-Itálie
Není nic lepšího, než čerstvé domácí italské těstoviny. No řekněte, podstrčit doma manželovi těstoviny s pestem bez masa, tak vás asi moc nepochválí. V Itálii jde ale o neskutečnou lahůdku, která zaujme i zapřísáhlé vyznavače masa. I těstoviny si dáte v různých aglomeracích jiné, určitě je ale vyzkoušet musíte. Stejně tak kávu a vyhlášené dezerty. V neposlední řadě musíme vzpomenout plody moře.
Z Itálie pochází tradiční prosecco. Tento typ šumivého vína z regionu Veneto je vyráběn z odrůdy vinné révy Glera. „Prosecco je tradičně servírováno jako aperitiv, ale může také sloužit jako základ osvěžujících koktejlů Hugo, Spritz, Bellini a dalších,“ říká David Král. Jeho rodištěm je údolí okolo historického města Valdobbiadene, které láká k projížďkám na e-kolech, návštěvám historických kostelů s vysokými věžemi, nebo třeba k akční zábavě v lanovém parku Pianezze Avventura.
Tip: Mionetto Cartizze DOCG
Špičkové Prosecco nejvyšší apelace DOCG. Disponuje velkolepým a mnohotvárným aroma a svůdnými tóny jablka, hrušky a glazovaných mandlí. Zaujme svou svěží a dobře vyváženou chutí, stejně tak zlatavou barvou i jemným intenzivním perlením. Slovo Cartizze v názvu značí, že hrozny pro toto šumivé víno pochází ze stejnojmenného kopce, na kterém se nachází ty nejlepší vinice s révou odrůdy Glera.
Doporučená cena: 450 Kč