Cestování pro gurmány-Slovensko
Začněte s plánováním letní dovolené již nyní. Inspirací pro zajímavé destinace vám budou vynikající šumivá vína, která vás zavedou do všech koutů Evropy. V minulých dílech jste navštívili vzdálené kraje, nyní se vydejte do míst, která jistě znáte, ale možná jste doposud neodhalili jejich půvab.
Naši východní sousedé mají velkou tradici ve výrobě sektů, právě Hubert Sekt J.E. se stal prvním místem v Evropě mimo Francii, kde se začala vyrábět šumivá vína podle originálního francouzského receptu. „Traduje se, že podnik založil mladý francouzský voják Johann Evangelist Hubert z oblasti Champagne, který se vracel s vojsky z napoleonského tažení v Rusku. V Prešporku, nynější Bratislavě, se však zamiloval do krásné ošetřovatelky Pauliny,“ vysvětluje David Král, hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT. Zamilovaný pár se vzal a Johann začal na Slovensku s výrobou sektů z místních vín. Nyní sídlí výrobce sektů Hubert v Seredi v Trnavském kraji.
Zábava a relax pro celou rodinu
Město Sereď najdete přibližně padesát kilometrů východně od Bratislavy na břehu řeky Váh. Navštívit zde můžete třeba kaštel, vzniklý přestavbou Šintavského hradu, nebo kostel Jana Křtitele z roku 1781, nesoucí prvky barokního i klasicistního slohu. Relaxaci pak poskytne řada blízkých termálních koupališť, například Vincov les, Diakovice či Horné Saliby. Zábavu pro celou rodinu nabídne výlet do Orechové Potôni – zde najdete zoologickou zahradu Malkia Park, která poskytuje domov velkým kočkovitým šelmám a exotickým zvířatům, a zároveň se tu nachází moderní závodní okruh Slovakia Ring.
Vydatné jídlo dle slovenských tradic
Kromě obligátních halušek, pirohů a strapaček určitě ochutnejte také demikát – zdravou polévku s cibulí a bryndzou. Jako přílohu vyzkoušejte k různým jídlům tradiční lokše, tedy bramborové placky, které skvěle doplní například pečenou kachnu. Další místní specialitou jsou kapustníky, koblihy plněné zelím, které se dají připravit ve slané i sladké variantě. A nesmíme zapomínat ani na výborné polévky. „Například vydatnou polévku z černých fazolí a smetany výborně doplní suchý slovenský sekt Johann E. Hubert extra dry,“ doporučuje David Král.
Tip: Johann E. Hubert Extra Dry
Sekt vyrobený tradiční metodou Champagne. Jeho harmonická chuť vzniká spojením odrůd Rulandské bílé a Veltlínské zelené, které jsou charakteristické svými citrusovými, lipovými a mandlovými akcenty.
Doporučená cena: 399 Kč